Odhadované podíly distributorů v ČR za prodej zboží a rok 2010

10. října 2011, 0:00

Nedávno jsme Vám představili tržby TOP15 distributorů v ČR. Nyní se podíváme na podíly distributorů za prodej zboží v roce 2010 a ukážeme si tyto podíly i za roky 2004 a 2007.

Největší tržby na českém trhu má firma Auto Kelly. Druhá v pořadí je firma Elit. Obě firmy jsou členy skupiny Rhiag, což představuje skoro 45% trhu. Obě firmy společně s firmou APM úspěšně každoročně posilují svou pozici na trhu. Jistě k tomu přispívají i pravidelně otevírané pobočky ve všech důležitých regionech.

Novým hráčem na trhu je firma (nebo přesněji skupina) Náš servis Group, která sdružuje důležité regionální velkoobchody v České republice a společně mají 28 prodejních míst.

Na český trh hojně pronikají i polské firmy, které distribuují zboží přímo z Polska. Jejich podíl činí 5,8%. Pokud k nim přidáme i firmy Inter Cars a Autoprima, které vlastní polské firmy, činí jejich celkový podíl 12%. K nim můžeme přiřadit i firmu Náš servis Group, kdy by odhadový podíl polských firem činil zhruba 15%.

Za zmínku určitě stojí i firma >ACI, která je 7 v pořadí co se velikostí tržeb, která se specializuje na karosářské díly a funguje bez vlastních poboček.

 

Pokud se vrátíme 7 let zpátky do roku 2004, byla situace na trhu odlišná. Firma Auto Kelly se teprve nadechovala k útoku na první pozici (byla 3 v pořadí). Jedničkou byla firma Elit, která si však stále drží významnou druhou pozici a každoročně významně posiluje. Druhá v pořadí byla firma Auto Štangl, která nyní ale ztrácí své pozice. Dnešní trojka firma APM byla šestá. Ostatní podíly naleznete v grafu:

Ještě v roce 2007 byla situaci na trhu podobná roku 2004. Jedničkou byla firma Elit, ale již v těsném závěsu Auto Kelly. Firma Auto Štangl byla třetí v pořadí a čtvrtá již firma APM. Do pořadí již významně zasáhla firma Inter Cars. U firmy Inter Cars je počítán i obrat firmy JC Auto (v roce 2007 došlo k fúzi firem) a u firmy Autoprima je počítán i obrat firmy Fota Česko, která již na trhu nepůsobí, ale firma Fota se stala vlastníkem zmiňované firmy Autoprima.

Podíly tržeb za prodej zboží po jednotlivých letech naleznete v naší placené sekci.

 

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!