Shrnutí vývoje trhu s náhradními díly za rok 2010

26. září 2011, 0:00

Předkládáme Vám vývoj tržeb na nezávislém trhu s náhradními díly, který je prezentován na celkových tržbách 15 největších distributorů v České republice.

Jednotlivé tržby distributorů jsou prezentovány vždy po třech, aby byl patrný trend vývoje jednotlivých skupin. Složení 15-ti největších distributorů je následující (abecedně): ;ACI – Auto Components International, AD Partner, APM Automotive, Auto Kelly, Auto Štangl, Autobenex, Autocora, Autoprima, Elit, Genei, Inter Cars, Motoprofil, Náš Servis Group, Partspoint, Trost Auto Service Technik. Složení jednotlivých trojek naleznete v článku, který je umístěn v naší placené sekci. Zde je umístěna tabulka ve formátu TOP18. Poslední trojka zde nebyla zařazena s důvodu jen odhadovaných tržeb.

Celkové tržby naší TOP15 v roce 2010 činily 10,333 mld Kč. Je však třeba podotknout, že data obsahují celkové tržby těchto distributorů za prodej zboží a obsahují i prodej servisní techniky, náhradních dílů pro nákladní vozidla a export. Velikost trhu s náhradními díly pro osobní vozidla je odhadována na 8,2 mld Kč.

Přehled tržeb si můžete prohlédnout v následující tabulce:

 

Z ní je patrný trend růstu celkových tržeb TOP15, který v roce 2010 činil 9,6%. Během hospodářské krize v letech 2008 a 2009 činil jen 2,7% a 3,3%.

Zajímavý obraz trhu nám dává následující graf jednotlivých top firem (skupiny firem). První tři firmy vykazují daleko větší nárůst tržeb než firem ostatních, které rostou mírně nebo stagnují.

Také tabulka tržeb, která je přepočítána na Euro, nám přináší zajímavá čísla. Díky pevné koruně je nárůst tržeb TOP15 v Euro za rok 2010 14,7%. Ještě v roce počáteční krize činil nárůst tržeb přepočítané na Euro 14,3%. V roce 2009 byl však pokles v této měně 2,6%. (Pro výpočet byl použit průměrný roční kurs)

Dle našich odhadů i v roce 2011 můžeme očekávat další růst tržeb distributorů, který bude minimálně 10%. Je to efekt několika aspektů, jako prodej nových vozidel, import starších vozidel do České republiky, větší osvěta mezi řidiči, kteří více dbají na stav svého vozidla.

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!