Anketa: Souhlasíte se zavedením šrotovného?

20. července 2009, 0:00

Dnes Vás seznámíme s výsledky první ankety na stránkách www.motofocus.eu, která se týkala zavedení šrotovného. Toto téma je stupňováno v médiích již pár měsíců a existují na něj různé pohledy. Jaké vlastně má být šrotovné v českých podmínkách?

Šrotovné navrhla Sociální demokracie jako pomoc v hospodářské krizi, což někteří ekonomové označili za populismus. Ekonomové v něm nevidí víc než krátkodobé, nepříliš účinné řešení. Ochránci životního prostředí zase proti příspěvku zbrojí kvůli další výrobě aut, které ještě více zaplaví silnice. Dle údajů Sdružení automobilového průmyslu (SAP) činí průměrný věk aut 13,82 roku, ve věku nad deset let je téměř 60 procent osobních automobilů.

Šrotovné 30.000 korun na likvidaci auta staršího deseti let se má vyplácet žadatelům při nákupu nového vozu v ceně do 500.000 korun. Zvýhodněni budou lidé, kteří by si pořídili vůz s alternativním pohonem. V jejich případě šrotovné činí 60.000 korun a limit na cenu kupovaného vozu je 700.000 korun.

Zákon o podpoře hospodářského růstu a sociální stabilitě, který obsahoval protikrizová opatření (včetně šrotovného) a jehož schválení poslanci a senátory bylo výsledkem kompromisní dohody mezi sociálními a občanskými demokraty prošlo poslaneckou sněmovnou i senátem. Prezident Václav Klaus jej však vrátil Poslanecké sněmovně. O dalším osudu rozhodne poslanecká sněmovna, která musí přehlasovat veto prezidenta nejméně 101 hlasy.

A jaké mínění mají o zavedení šrotovného čtenáři našeho portálu, kteří se pohybují v motobranži? To můžete posoudit z následujícího grafu.

Nejvíc jste se ztotožnili z nabízenou odpovědí „ANO, pomůže to naší ekonomice“ (18,5), ale celkově jste se vyslovili pro nezavedení šrotovného. Nesouhlas se šrotovným uvedlo 54,7% odpovídajících, pro zavedení šrotovného se vyslovilo 37,3% odpovídajích a 8% odpovídajících neví, zda je zavedení šrotovného správné nebo špatné řešení.

Úsudek necháme na Vás, čtenářích a přidáváme pár komentářů od politiků a odborníků.

Názory politiků a odborníků

"Je v tom moc systémových nedostatků. Jsem proti tomu, aby se podporoval jen jeden z oborů průmyslu," řekl Miroslav Kalousek, ještě jako ministr financí.

"Je to nesystémové, ale v čím dál více zemích EU je to standard," říká Ing. Martin Jahn prezident Sdružení automobilového průmyslu.

Problém s návrhem mají i někteří členové NERV. "Šlo by jen o další deformaci ekonomiky a nápor na výdaje státního rozpočtu. Každá dotace pro jedno odvětví automaticky znamená trest pro jiná," míní ekonom Pavel Kohout.

"Staré vozy výrazně zatěžují životní prostředí a mají oproti novým vozům minimum bezpečnostních prvků," říká ředitel vnějších vztahů Škody Auto Radek Špicar.

Průměrné auto na českých silnicích je 14 let staré, což je téměř dvakrát více než v západní Evropě. "Máme spočítáno, že stará auta vyprodukují dvakrát více emisí než nová. A to jsme počítali i s tím, že se starými se tak často jako s novými nejezdí," dodal Pavel Tunkl ze Sdružení dovozců automobilů.

Prodejci aut nápad vítají, ale netají se ani rozpaky. "Krátkodobě to prodeje může pozastavit, lidé budou čekat, až se tento systém zavede, a odloží nákup nového auta," míní Radek Donner z NH Car.

Analytik Jan Procházka pro ČT24 "V České republice je to opravdu perverzita, ekonomicky je to téměř neospravedlnitelné, a navíc český státní rozpočet si to nemůže dovolit."

Podle poradenské společnosti Alix Partners šrotovné problémy odvětví pouze odsouvá a po jeho vypršení dojde k dramatickému pádu po celé Evropě. Automobilky podle společnosti nyní jedou jen na 65 procent svých výrobních kapacit. "Teď Německo může mít čísla plus 40, ale uvidíme, jaká mínusová čísla budou mít, když si automobilky nevynutí permanentní dotaci," varuje člen NERV Miroslav Zámečník.

Ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek tvrdí, že posun poptávky v čase pomocí šrotovného má smysl v tom, že standardní zákazníci, kteří pravidelně své vozy vyměňují za nové, nyní díky zhoršeným ekonomickým poměrům váhají. Tento dočasný výpadek má proto nahradit právě šrotovné, které je cílené na zcela jinou skupinu zákazníků. "My jsme těžili ze šrotovného v zemích EU a argument, že bychom tím podporovali automobilový průmysl v jiných zemích, je podle mého názoru zcela špatný, naopak jsme v zahraničí nazýváni černými pasažéry," brání se takovému pohledu na věc Šípek.

Petr Bartoň "Na tom šrotovném opravdu není nic ekologického. Proboha, odkdy bylo ekologické začít rozbíjet fungující věci a místo nich začínat vyrábět věci úplně znova. (…) My jsme si to na VŠE spočítali a vyšlo nám, že stará škodovka by musela jezdit 12 let, než by vyprodukovala tolik CO2, kolik padne na výrobu jednoho auta."

S formou spíše krátkodobé pomocí souhlasí i stínový ministr životního prostředí ČSSD Petr Petržílek. „O motivaci lidí ohledně využití šrotovného se nebojím, neboť obdobná částka se osvědčila v okolních zemích“.

„Stavět dálnice je lepší než šrotovné“ říká generální ředitel a předseda představenstva stavební skupiny Eurovia CS Martin Borovka.

"Pane prezidente, krize opravdu není rýma! Pojďte zpátky do reality," vzkázal Klausovi ve svém vyjádření šéf ČSSD Jiří Paroubek po vetu zákona. Podle něj je Klausovo rozhodnutí pohrdáním občany, kterých "se projevy krize bolestně dotýkají".

Na závěr si dovolíme přidat i náš názor. Šrotovné je nesystémová věc, která zajisté pomůže automobilkám a jejim dodavatelům. Je otázkou nakolik to pomůže automobilkám u nás, které vyrábějí na plno. Je zvýhodňeno jedno odvětví od ostatních. Zajisté se může obměnit vozový park, ale lidé se v době krize se mohou dostat do ještě větších potíží, protože využijí této podpory, utratí své úspory, nebo se zadluží. Pokud pomine krize a šrotovné bude prezentováno jako pomoc při obměně vozového parku, budeme na straně šrotovného.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!