Baterie START/STOP: Správné načtení a registrace

12. ledna 2017, 18:30

Informace, na co musíte dávat pozor při načtení a registraci baterií start/stop v moderních automobilech Vám přináší “ Rádce Banner“.

Časté vypínání a nové spouštění motoru v kombinaci se stoupající potřebou energie v důsledku použití komfortních doplňků, jako jsou vyhřívaná sedadla, navigační systém atd., vystavují baterie start/stop vysokému zatížení. Z tohoto důvodu výrobci automobilů vyvinuli inteligentní systémy správy baterie (BMS), které pomocí senzorů autobaterie sledují. Jestliže baterie již nedodává požadovaný výkon, v systému se uloží „vadná baterie“ a je nutné baterii vyměnit. Přitom musíte dávat pozor na to, abyste starou baterii nahradili přinejmenším rovnocennou baterií, ve vztahu k technologii a k údajům o výkonu:
–  Ventilem regulovanou baterii s rounem, popřípadě AGM (Absorbent Glass Mat) pouze baterií se stejnou technologií.
–  Baterii EFB (Enhanced Flooded Battery) přinejmenším novou EFB nebo AGM baterií.

Při výměně baterie musíte systému BMS sdělit, že jste instalovali novou baterii, protože jinak dojde k zobrazování chybových hlášení palubního počítače a komfortní vybavení nebudete moci popřípadě používat. Tento případ platí především u automobilů značek Audi, BMW, VW, Mazda a Mercedes se systémem správy baterie (viz Fakta).

Pomoc vám přitom nabídne Banner Battery Service Tool (BBST). S tímto přístrojem můžete provést konfiguraci baterie u automobilů se systémem BMS a načíst standardní nebo specifické chybové kódy výrobce a vymazat je.

Zvláště u modelů Audi, které v protikladu s ostatními značkami vždy vyžadují kódování při výměně baterie, může BBST programovat kódy správy energie baterie (BEM), aby výměna baterie také tam proběhla v pořádku a bez omezení funkcí. BBST obsahuje kontrolu systému, která zkontroluje celý nabíjecí systém včetně baterie a alternátoru a obsahuje integrovaný vyhledávač výrobků k identifikaci vhodné náhradní baterie.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ:
Aby při výměně baterie nedošlo k vymazání kódů, musíte před výměnou baterie palubní síť připojit na externí zdroj – například na Banner Memory Saver. Současné použití přístroje Banner Memory Saver k překonání chybějícího napětí a přístroje BBST je bez problémů, protože oba přístroje můžete pomocí integrovaného adaptéru snadno kombinovat.

Související články

Správná volba náhradní baterie
Správná volba náhradní baterie

Nová baterie musí být vhodná pro vozidlo a odpovídat také způsobem upevnění a musí mít kapacitu požadovanou výrobcem automobilu. Ten, kdo koupí příliš malou baterii, riskuje, že výkon baterie znenadání přestane stačit. Příliš velká baterie může naproti tomu poškodit elektroniku nebo alternátor. Proto je třeba při koupi náhradní baterie dodržovat několik důležitých základních pravidel: • […]

Profesionální startovací zařízení a nejmodernější nabíječky
Profesionální startovací zařízení a nejmodernější nabíječky

Banner představuje dvě novinky. Lithiové pomocné startovací zařízení Banner Jump Starter a nabíječky Banner Accucharger. Pomocné lithiové startovací zařízení s ultrakompaktním designem je asi o 80% lehčí než běžná zařízení s olověnými akumulátory a lze jej použít do -20°C. Pomocná lithiová startovací zařízení navíc bodují svou malou hodnotou samovolného vybíjení a schopností rychlého nabití ve […]

Nová prezentace značky Banner
Nová prezentace značky Banner

V dubnu roku 2016 společnost Banner začala uplatňovat na internetu, na veletrzích, na automobilech, na prodejních místech a na mnoha ostatních reklamních prostředcích nový vzhled značky ve vztahu ke svým výrobkům. Banner se stará u svých výrobků a služeb o nejvyšší kvalitu a udává směr inovace. Aby tento požadavek splnili, je samozřejmé, že výrobky společnosti […]

Dobré vyhlídky pro olověné baterie
Dobré vyhlídky pro olověné baterie

Z pohledu elektromobility určitě vedou lithiové baterie. To však ještě zdaleka neznamená, že olověná baterie patří do starého železa. Naopak: znalci trendů jí předpovídají nadějné vyhlídky do budoucna.

Problémy při startování?
Problémy při startování?

Snad každý již někdy zažil situaci, kdy motor ne a ne naskočit. Takovéto nepříjemnosti bývají často způsobeny elektrickým systémem, protože baterie, startér nebo generátor selže. Banner přináší cenné tipy, co dělat v této situaci:

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!