Bosch očekává v České republice další růst Pozitivní vývoj ve všech klíčových obchodních oblastech

1. června 2015, 8:58

Bosch, přední světový dodavatel technologií a služeb, ukončil fiskální rok 2014 v České republice s konsolidovanými tržbami v hodnotě 452 milionů eur – což ukazuje na zdravý růst 5 procent.

Celkové čisté tržby včetně dodávek ostatním společnostem Bosch a nekonsolidovaným legálním entitám ve výši 1,6 miliardy eur představují v porovnání s předchozím rokem 10-ti procentní nárůst. „Po dobrém vstupu do nového roku očekáváme v roce 2015 další růst a zvýšenou poptávku po našich výrobcích a službách ‚Stvořených pro život‘,“ řekl Klaus Peter Fouquet, reprezentant Bosch Group v České republice, během zveřejnění výročních výsledků v Praze. Počet zaměstnanců se k 1. dubnu 2015 zvýšil na 7.800.

Během posledních deseti let Bosch investoval v České republice více než 800 milionů eur, z toho 92 milionů v roce 2014, a to především do závodů automobilové techniky v Jihlavě a Českých Budějovicích. V roce 2014 bylo dokončeno rozšíření mikulovského servisního centra elektrického nářadí Bosch – investice činila 5 milionů eur a ztrojnásobila původní plochu centra z 3.000 na 9.000 metrů čtverečních. Rozšířené centrum kromě českého trhu s elektrickým nářadím obsluhuje také trh slovenský, maďarský, rakouský a částečně i německý. Bosch je v České republice dobře zavedená značka a roste ve všech klíčových obchodních oblastech. Vysoce konkurenční trh z hlediska kvality a flexibility výroby nás vede k neustálému vývoji štíhlých procesů a posilování našeho výzkumu a vývoje zvláště v oblasti automobilového průmyslu,“ řekl Fouquet. Výzkumné a vývojové centrum automobilové techniky v Českých Budějovicích, které zaměstnává více než 450 inženýrů a techniků, je dnes důležitou součástí sítě výzkumu a vývoje Bosch.

Bosch se aktivně zapojuje do nových příležitostí pro technické vzdělávání
Bosch plánuje v České republice v roce 2015 vytvořit dalších pár stovek pracovních míst – především v Jihlavě, Českých Budějovicích a Mikulově. Kvůli novým projektům Bosch neustále hledá vysoce kvalifikované zaměstnance, především inženýry a techniky. Ale český trh práce vykazuje dlouhodobý nedostatek techniků a studentů s praktickými zkušenostmi, což hledání vhodných uchazečů neusnadňuje. „Vzdělávací systém zaměřený na teorii má prostor pro zlepšení. Je třeba ho modernizovat a zajistit budoucí konkurenceschopnost České republiky,“ poznamenal Fouquet.

Bosch k modernizaci vzdělávacího systému sám přispívá několika způsoby. Například závod v Českých Budějovicích podporuje nový obor mechatronik na Jihočeské univerzitě, který byl spuštěn v roce 2014. Bosch zajišťuje pro studenty tohoto oboru v prostorách svého závodu praktickou část výuky. Mimoto jsou pořádány pravidelné akce jako například takzvaný „Hi-Tech Day“, během kterého jihlavský závod otevírá své brány mladým lidem ať už studujícím nebo uvažujícím o studiu technického oboru. V Českých Budějovicích probíhá například Girls’ Day s cílem podpořit zájem o techniku u dívek.

Jako účastníci národního projektu ministerstva školství POSPOLU (Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi) byly oba závody automobilové techniky přizvány v roce 2014 do pilotního stádia projektu, jenž se zaměřuje na praktickou výuku na středním stupni vzdělávání. Aby technické disciplíny vzbudily v žácích i učitelích větší zájem, daruje Bosch do škol technické hry. Základním školám jihlavský Bosch daroval 130 stavebnic Merkur. Společně pak s Krajem Vysočina zorganizoval krajskou soutěž pro smíšené týmy chlapců a dívek, které s použitím stavebnice Merkur řešily technické úlohy z oblasti inženýrské mechaniky.

Nové trendy: Internet věcí (IoT) a průmysl 4.0
Bosch je jedinou společností, která působí ve všech třech úrovních internetu věcí: inteligentní přístroje, softwarové platformy, služby a aplikace. Jedním z ústředních témat je Průmysl 4.0. Po celém světě běží v rámci Bosch Group asi 100 pilotních projektů. Závody Bosch v Jihlavě a Českých Budějovicích pracují již od roku 2013 na pěti pilotních projektech Průmysl 4.0 jako jsou například monitorování v reálném čase a dolování dat. Brněnský Bosch Rexroth je pro změnu hlavním partnerem Tématu roku 2015 Česko-německé obchodní a průmyslové komory: Průmysl 4.0.

Obchodní výhled Bosch Group pro rok 2015
Bosch očekává v roce 2015 růst tržeb v rozmezí 3-5 procent po očištění o vliv směnného kurzu. Dr. Volkmar Denner, předseda představenstva koncernu Bosch, řekl na nedávné výroční tiskové konferenci společnosti v německém Gerlingenu: „Naše technologická a ekonomická síla v zavedených oblastech našeho podnikání nám dovoluje otevřít nové segmenty trhu.“ Výrobky s přístupem na internet a služby založené na internetu patří mezi ústřední prvky budoucího podnikání společnosti. „Ve všech svých obchodních oblastech posouváme konektivitu kupředu a aktivně ji formujeme,“ dodal. V roce 2014 Bosch uvedl na trh mnoho nových výrobků a řešení konektivity včetně softwarových řešení pro chytré topné systémy a budovy , stejně tak pro propojený průmysl a propojenou mobilitu. Úplným převzetím společností BSH Hausgeräte GmbH a Robert Bosch Automotive Steering GmbH posílil Bosch svou pozici v oblastech inteligentních domácností a automatizovaného řízení.

Bosch v České republice se skládá ze šesti legálních entit a v roce 2014 zaměstnával 7.650 pracovníků. Konsolidovaný obrat v roce 2014 dosáhl 452 milionů eur a celkový obrat v České republice (tj. včetně dodávek dalším společnostem Bosch) dosáhl částky 1.575 milionů eur. Bosch je v zemi zastoupen čtyřmi obchodními oblastmi: Mobility Solutions, Průmyslová technika, Spotřební zboží a Energetika a technika budov. Společnost působí v České republice v 8 lokalitách, z nichž 5 jsou výrobní závody.

Související články

Bosch promění automobil v aktivní součást internetu
Bosch promění automobil v aktivní součást internetu

Síťové propojení je klíčem k elektrifikaci a automatizaci. Každodenní život bez internetu je už sotva představitelný. Brzy to bude platit i pro automobil. Bosch totiž promění automobil v aktivní součást internetu. „Síťové propojení je klíčem k elektrifikované a automatizované jízdě,“ řekl Dr. Markus Heyn, člen představenstva Robert Bosch GmbH na 62. mezinárodním kolokviu pro motoristické novináře, které […]

Elektrizující kombinace: hybridní technika v podání společností Porsche a Bosch
Elektrizující kombinace: hybridní technika v podání společností Porsche a Bosch

Porsche je prvním výrobcem automobilů, který nabízí tři hybridní modely s možností vnějšího nabíjení: 918 Spyder, Panamera S E-Hybrid a Cayenne S E-Hybrid. V oblasti komponentů inovativního systému pohonu vsadila značka Porsche mimo jiné na společnost Bosch. Hybridní vozidla Porsche názorně ukázala v rámci 62. mezinárodního kolokvia Bosch pro motoristický tisk na zkušebním polygonu v […]

Bosch Diesel s.r.o. má nového obchodního ředitele
Bosch Diesel s.r.o. má nového obchodního ředitele

V jihlavské strojírenské firmě Bosch Diesel s.r.o. nastoupil od 1. května 2015 na pozici jednatele a nového ekonomického ředitele Ralph Klaus Carle. Tuto pozici před ním vykonával Hermann Butz, který odešel po necelých čtyřech letech působení v Jihlavě. Hermann Butz převzal v obchodní oblasti Dieselových systémů (DS) Bosch Group celosvětové obchodní vedení za oblast vstřikovacích […]

Bosch Diesel s.r.o. Jihlava opětovně podpořil technickou soutěž „Stavíme z Merkuru“
Bosch Diesel s.r.o. Jihlava opětovně podpořil technickou soutěž „Stavíme z Merkuru“

Bosch se trvale zasazuje o rozvoj technického vzdělávání mládeže na Vysočině Dne 27. května 2015 se konalo finální kolo již druhého ročníku technické soutěže studentů druhých stupňů základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií z Vysočiny „Stavíme z Merkuru“. Soutěž se uskutečnila za podpory firmy Bosch Diesel s.r.o. a Krajského úřadu Kraje Vysočina v Jihlavě. […]

DCU 220 dílenský tablet nejen pro diagnostiku
DCU 220 dílenský tablet nejen pro diagnostiku

S koncem loňského roku skončila i výroba dílenského tabletu DCU 130. Jeho důstojným nástupcem se stává konvertibilní PC DCU 220. Současně s tím přichází i změna označení sad DCU + KTS z KTS 8xx na KTS 9xx. DCU 220, konvertibilní dílenské PC, jsou robustní zařízeni speciálně vyvinuté pro použití v dílně. Je možné ho použit […]

Geometrie pro budoucnost – prosím, nedotýkejte se!
Geometrie pro budoucnost – prosím, nedotýkejte se!

A myslíme to doslova. Historie měření geometrie je v autoservisech dlouhá a celkem přesně ilustruje technologický pokrok, který automobilová technika i okolní svět prodělává. Co začalo různými provázky a mechanickými měřítky, postupně přešlo v nasazení přesné optiky a výkonné výpočetní techniky. Prostor pro lidskou chybu se zmenšoval, čas nutný pro měření zkracoval a přesnost se […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!