MICHELIN Pilot Super Sport

31. ledna 2011, 0:00

MICHELIN Pilot Super Sport, nejrychlejší sériově vyráběná pneumatika na světě vhodná pro závodní okruhy, byla uvedena na celosvětový trh v lednu roku 2011.

Při výrobě této nové pneumatiky Michelin, která byla navržena pro nejsportovnější typy sériově vyráběných automobilů i pro speciálně upravované vozy s velkým výkonem, byla využita celá řada znalostí a zkušeností značky Michaelin z předních mezinárodních vytrvalostních závodů, a zejména ze závodu 24 hodin Le Mans.

MICHELIN Pilot Super Sport byl navržen tak, aby splňoval jeden základní cíl: nabídnout jedinečný zážitek z řízení a zároveň zachovat maximální bezpečnost i v extrémních podmínkách. Tato jedinečná kombinace potěšení z jízdy a bezpečnosti se jednoznačně
potvrdila v průběhu vývoje této pneumatiky ve spolupráci s vozy Porsche, BMW M (sportovní divize výrobce vozů původem z Mnichova) a Ferrari.

Mimořádný potenciál pneumatiky MICHELIN Pilot Super Sport, která je navržena pro použití v nejnáročnějších jízdních podmínkách, je založen na znalostech a zkušenostech motorových sportovních týmů Michelinu. Právě převratné technologie, které umožnily Michelinu 13krát v řadě za sebou zvítězit v závodu 24 hodin Le Mans, byly využity také při výrobě pneumatiky MICHELIN Pilot Super Sport s cílem zajistit řidičům jedinečné potěšení z jízdy.

Michelin při výrobě využil kombinaci tří jedinečných technologií – pásu z vlákna Twaron® běhounového pásu Bi-Compound a Variable Contact Patch 2.0. Dvě z těchto technologií byly vyvinuty právě pro pneumatiky používané na 24 hodin Le Mans. Technologie Bi-Compound a Variable Contact Patch 2.0 byly otestovány při vytrvalostních závodech (více podrobností
naleznete na straně č.9 tohoto tiskového baličku). Cílem jejich použití bylo zlepšit stabilitu pneumatiky na silnici a její brzdné vlastnosti, protože obojí má velký vliv na celkovou bezpečnost, kterou je nutné zachovat i v nejextrémnějších podmínkách, aniž by tím došlo k omezení celkového počtu kilometrů, které může pneumatika ujet. Tato ojedinělá kombinace má skvělé výsledky, které s velkou pravděpodobností povedou k vítězství nad nejnáročnějšími výrobci automobilů v kategorii supervýkonných vozů. Proto má nová pneumatika takové výhody, které jí splnit vsokou úroveň kvality, kterou jako standard stanovila její předchůdkyně, pneumatika MICHELIN Pilot Sport PS2, která byla certifikována jako originální výbava pro více než 200 vozů.

Právě díky použitým inovačních technologiím Michelinu nabízí pneumatika MICHELIN Pilot Super Sport optimální vyvážený poměr mezi několika různými vlastnostmi. Tato schopnost propojit maximální bezpečnost jízdy v extrémních podmínkách, požitek z jízdy a mimořádně velký počet najetých kilometrů je výsledkem znalostí a zkušeností závazku vývojové a výzkumné divize, která má ve srovnání se zbytkem tohoto průmyslového odvětví mimořádné podmínky pro svou práci ( Technologické centrum Michelinu ročně získává přidělený rozpočet ve výši 500 milionů EUR).

MICHELIN Pilot Super Sport, ze závodní dráhy k jedinečnému zážitku při jízdě na silnici
MICHELIN Pilot Super Sport, nejrychlejší sériově vyráběná pneumatika používaná na závodních okruzích, je přímým potomkem motoristických sportovních pneumatik Michelin . Zároveň také nabízí jedinečnou schopnost stability při jízdě na suchém povrchu.

Pneumatika vděčí za své mimořádné vlastnosti mnoha letům úspěchů, které Michelin zaznamenal ve vytrvalostních závodech. Patří mezi ně 19 vítězství na 24 hodin Le Mans včetně 13 vítězství v řadě za sebou, dále americké, evropské a asijské série Le Mans a v neposlední řadě také mistrovství FIA GT1, kde Michelin získal od roku 1997 celkem více než 20 titulů v kategorii jezdci i výrobci pneumatik.

Vytrvalostní závody vyžadují pneumatiky, které si zachovají své mimořádní vlastnosti i při jízdě ve vysoké rychlosti, ale které jsou zároveň velmi spolehlivé a dlouho vydrží. V tomto typu soutěží jsou zastávky v depu omezeny na minimum, protože soutěžící nemají povoleno zároveň dotankovat pohonné hmoty i výměnu pneumatik.

V ročníku 2010 závodu 24 hodin vytvořily pneumatiky Michelin 3 rekordy: nejdelší ujetá vzdálenost, nejvyšší dosažená rychlost a nejvíce kilometrů najetých na 1 pneumatice. Vítězné auto vybavené pneumatikami Michelin vytvořilo dálkový rekord v celkové délce
5 410,71 kilometrů. Automobil použil 11 sad pneumatik, což znamená, že na každé sadě v průměru najel téměř 500 km. Tým, který vyhrál závod v roce 2009, použil 14 sad pneumatik a najel celkem 5 206 kilometrů.

Mimo to v roce 2010 britský závodník Anthony Davidson za volantem vozu č. 1 Peugeot 908 HDi FAP dokončil 46 kol při průměrné rychlosti jednoho 3’21’’917, což celkem znamená 627 kilometrů při průměrné rychlosti 243 kilometrů za hodinu. “To je poprvé, co
Peugeot a Michelin dokončily 4 denní etapy a nadto při velmi vysoké rychlosti,”
řekl Serge Grisin, manager Michelin Automobile Racing. “To jen dokazuje, jak pevné jsou naše pneumatiky a co dokáží.”

Michelin přenesl své zkušenosti z těchto závodů právě na své sériově vyráběné pneumatiky. Nová pneumatika MICHELIN Pilot Super Sport, která je zároveň pneumatikou srovnávací, v sobě zahrnuje technologie, které se osvědčily na nejvyšší úrovni motoristických sportů.

MICHELIN Pilot Super Sport, maximální bezpečnost i při extrémních jízdních podmínkách
Pneumatika MICHELIN Pilot Super Sport je určena motoristům, kteří chtějí prožít jedinečný zážitek z jízdy a zároveň mít pocit bezpečí, ať již při každodenním řízení nebo při sportovní jízdě. Pneumatika byla navržena pro sériově vyráběné super sportovní
modely a sportovní vozy splňující legislativní podmínky, které byly upraveny a vyladěny pro mimořádný výkon. MICHELIN Pilot Super Sport porazil při testu pořádaném v roce 2010 nezávislou organizací TÜV SÜD svých pět hlavních soupeřů v rychlosti a stabilitě
na silnici za sucha. Při testu byly použity pneumatiky velikosti 245/40 ZR 18 Y a 235/35 ZR 19 Y.

Kombinace požitku z jízdy a bezpečností skvěle splňuje očekávání řidičů. Prokázala to hloubková studie z roku 2009 prováděná TNS Sofres mezi 9 000 řidiči v 5 evropských zemích (Francie, Německo, Itálie, Španělsko, Spojené Království), a dále pak v Rusku, USA a Číně. 20% dotázaných uvedlo, že je pro ně jízda autem velmi důležitá. V rámci této skupiny 68% dotázaných všech národností uvedlo, že požitek z jízdy je jejich hlavní prioritou. 62% z nich navíc uvedlo, že pneumatiky hrají při ovládání vozu velmi důležitou roli, ale nikoliv na úkor bezpečnosti.

Pneumatika MICHELIN Pilot Super Sport přestavuje mimořádně vyvážené spojení mezí bezpečnosti a požitkem z řízení, díky kterému je vhodná jak pro každodenní použití na silnici, tak na závodní dráhu do velmi náročných podmínek. Vývojáři Michelinu se
paralelně zaměřili na zlepšení různých vlastností pneumatiky. Řidič vozidla vybaveného pneumatikami MICHELIN Pilot Super Sport se může uvolnit a vychutnávat si požitek z jízdy s vědomím, že jeho pneumatiky jsou bezpečné i při použití v extrémních podmínkách.

Tovární testy prováděné Technologickým centrem Michelinu identifikovaly 6 klíčových oblastí, ve kterých má MICHELIN Pilot Super Sport lepší výsledky než jeho předchůdce MICHELIN Pilot Sport PS2, který byl dosud používán jako srovnávací pneumatika pro
tento segment:

– Stabilita pneumatiky na suchém povrchu:
Testy prokázaly na uzavřeném závodním okruhu o délce 2 700 metrů náskok 1,5 sekundy.

– Brzdění na suchém povrchu:
Při zpomalení ze 100 km/hod. na nulu se brzdná dráha zkrátila o 1,5 metru.

– Stabilita pneumatiky na mokrém povrchu:
Čas vozidla se na okruhu o délce 4 100 m zkrátil o 2,5 sekundy.

– Brzdění na mokrých silnicích: 
Při zpomalení z 80 na 10 km/hod. se brzdná dráha zkrátila o 3 metry.

– Celkový počet najetých km:
O 50% více kol.

– Celkový počet kilometrů najetých na silnici:
O 10% více.

Tato úžasná zlepšení jsou zárukou toho, že pneumatika MICHELIN Pilot Super Sport je mimořádně bezpečná i při jízdě v nejnáročnějších podmínkách.

Více na michelin.cz

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!